maanantai 26. marraskuuta 2012

Paloturvallisuusviikko 2012: Tulen ja tuhkan käsittely terassilla vaatii huolellisuutta



Suomalaiset uskovat olevansa tottuneita tulenkäsittelijöitä. Tämä näkyy erityisesti suursuosittujen parveke- ja terassigrillien sekä ulkotuikkujen parissa puuhasteltaessa.

Kuuman tuhkan riskejä ja käsittelyä ei tosiasiassa kaupunkiympäristössä oikein hallita. Tuhkasta syttyy Suomessa vuosittain jopa yli sata tulipaloa.

Joka kolmas päivä kuuma tuhka sytyttää tulipalon, johon tarvitaan pelastuslaitoksen apua. Tuhkan aiheuttamia paloja saadaan onneksi paljon omatoimisesti sammutettua.

Kuuman tuhkan ainoa sovelias säilöntäpaikka vaikkapa terassilla on metallinen jalallinen kannellinen astia. Tuulen ei pidä päästä tuhkaa ympäristöön levittämään. Kuuma tuhka voi sytyttää palon jopa usean vuorokauden jälkeen, jos sitä säilytetään väärin.

Tuikut voivat muuttua roihuiksi


Ilmojen pimetessä ulkotulet ovat kivoja tunnelman luojia. Mutta jos koko terassi tai parveke ja sitä myöten koti palaa, muuttuu tunnelma nopeasti.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES valvoo palavien tuotteiden kuluttajaturvallisuutta koko valtakunnassa. Tuotteissa on oltava muun muassa käyttö- ja turvallisuusohjeet selvästi luettavissa. Niitä kannattaa myös noudattaa.

Pienet ulkotulet ja -roihut sytyttävät valvomattomana puisen terassilattian, muovisesta puutarhapöydästä puhumattakaan.

Jouluvaloista ja -tuikuista voi syntyä sähköpaloja, jos sähköviritykset ovat väärin tehtyjä. TUKESin sivuilta löytyy lista muun muassa vaarallisista sähkölaitteista ja -valoista.

Palovaroitin on pakollinen kodin ja loma-asunnon turvavaruste. Niilläkin on merkitystä vain toimintakuntoisena. Nyt jos koskaan on palovaroittimien toimintavarmuus testattava.


Joona
Finanssialan Keskusliitto




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti